måndag 21 oktober 2019

Medhamnsvägens krökar

Nedanstående är en sammanfattning av Ingemar Eliassons kåseri om Medhamnsvägen vid GMT:s arrangemang Berätta för guds skull! 2019-10-11 i församlingshemmet i Visnums-Kil. Förr var omvägen via Visnums-Kil enda sättet att via bil ta sig till Kristinehamn från Medhamn.


















1. Medhamnskorset (korsningen Medhamnsvägen och vägen till Medhamns skola)
2. Långvallen
3. Bergskröken
4. Åsbacken
5. Inskogsbjörkera (en stor och kraftig björk som nyttjades som affischtavla. Tidigare flera björkar på platsen. Kallades ibland bara Björkera)
6. Inskogsrena (Inskogsrenen)
7. Åserudsvägen (nu Hasselmarksvägskälet. Förr en trekantskorsning med skogklätt parti i mitten)
8. Långbroan (Som underlag för bärlagret för vägen byggdes en lång kavelbro. Fem meter moras ner till fast mark under.)
9. Holmbacken (Tidigare två handelsbodar, Augusta Gustavsson hade den ena och Elis Johansson den andra. Ett mejeri med hästdragen separator fanns också på Holmbacken. För transporterna var det viktigt att byggnaderna låg nära vägen. Därav vägens sträckning.
Hjalmar i Nyänga körde skolbuss under kriget då bussen var utrustad med gengasdrift som gav motorn mindre effekt i uppförsbackarna. När bussen behövde backa för att ta fart, sjöng skolbarnen  denna stump på melodin Lili Marlene:
Bussen går med gengas,
jag åker aldrig mer
Han skulle uppför backen
men kom i stället ner.
)

På gaveln på byggnaden till höger i bilden syns hästvandringen
som drev kärnan eller separatorn i mejeriet på Holmen.
Foto: 1900.

















10. Söggerskröken (Sågerudskröken. Namnet kan eventuellt anspela på sughål enl. Bernhard Magnusson. Maja i Sögre hade sin stuga vid vägen. För att vara fin när fotografen hälsade på fick hon låna den kofta hon har på fotot av Ella på Holmen. Lägg märke till konstruktionen framför fönstret som hade till uppgift att hålla kreatur borta från att komma åt fönstret.)

Maja Persdotter i Sögre f. 1843

11. Stagrinna (grind till Stavsjövägen)
12. Brobytorp (Där bodde Tant Johanna Karl-Alfred. En gästfri gumma som alltid bjöd på kaffe.)
13. Håbergsbacken, -kröken. Likkisteberget (Vem Håberg var är okänt. Vid vägen finns ett par platta stenblock som man enligt muntlig tradition ställde ner likkistan på för bärarna att vila en stund på vägen till kyrkan.)
14. Brobykorset
15. Bäcklampa (Ett torp i närheten hette Bäcken/Bäckåsen. Lampa syftar på de ljus förbifarande tycks skönja över våtmarken vid sidan av vägen.)


16. Klockaränget (Ett torp med ladugård på ena sidan vägen och bostadshuset på den andra. Numera borta utan synliga spår.)















17. Bröten (Soldattorp på Kilsbys mark. Skylten på husgaveln skvallrar än i dag om att detta har varit ett soldattorp av många i socknen.)

Text på torpets skylt: Kongl. Lifreg:tet till fot. 8 komp. No 86
Vestra Kiln 
















18. Rangeriet (Allén mot kyrkan till är en av de äldsta vägsträckningarna i landskapet.)

Karta: Generalstabskarta 1910.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar