tisdag 5 april 2022

Lustig Johans vals



Johan Lustig var en spelman och fiolbyggare som en period bodde  i Visnums-Kil och anlitades som spelman vid stugbaler i trakten. När han skulle ha bott i Visnums-Kil är inte klarlagt, troligen i mitten eller slutet av 1800-talet. Han skulle enligt torparen och spelmannen Otto Karlsson i Månserud  f. 1863 ha kommit från Ölme-trakten. Otto Karlsson berättar om spelmannen  Johan Lustig i en folkminnesuppteckning gjord  1926 av M. Ericsson, ULMA i Uppsala (I.F.G.H. Acc: 719).

Otto Karlsson, Månserud









I likhet med andra storspelmän fick han rykte om sig att ha försvurit sig åt mörka makter för att bli storspelman.   Det sas att Johan konsekvent bröt mot 4:e budet om att helga vilodagen och arbetade med fiolbygge på söndagar. Speciella detaljer på fiolerna sparade han till viktiga kyrkhelger eftersom han trodde att fiolerna skulle bli bättre av att tillverkas på en söndag eller en storhelg. En gång när det var stugbal i en öde stuga var Lustig-Johan anlitad som spelman. Han var inledningsvis inte nöjd med stämningen av fiolen. Efter några försök grep han tag i en träslev och drog stråken över den och fick fram låtar och ljud som han var nöjd med. Folk som var vittne till händelsen säger sig också ha sett en huggkubbe i stugan sätta sig i rörelse.  Förskräckta lämnade folket stugan och undvek att städsla Johan som spelman i fortsättningen. Johan var glad i flaskan  och fick i perioder nöja sig med att valla kreaturen åt bönderna i Visnums-Kil.

En gång var det dans på Kilsby efter en auktion och Lustig-Johan kom och spelade, drack däremellan och blev i slutändan så berusad att han efter spelningen  hamnade på kyrkogården och somnade med huvudet på en jordhög vid en uppgrävd grav. På morgonen dagen efter såg en förbipasserande honom ligga där, förbarmade sig över honom och tog honom med sig hem. 1901 kom en ung man, A. G. Norberg till bygden för att teckna upp låtar. Han träffade  bl.a. Otto Karlsson från Månserud och Edvard Magnusson från Medhamn. Av Otto Karlsson fick denne Norberg 7 polketter, 11 polskor, 5 schottisar, 3 marscher och 10 valser, bl.a. en vals efter Lustig-Johan. Lennart Gybrant har tillsammans med Anders Norudde spelat in flera låtar som Norberg tecknat upp, bl.a. Lustig -Johans vals (ULMA 619:30).

Lustig-Johans vals upptecknad 1901 av A. G. Norberg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar