En ung Samuel Kaldén i prästgårdens ärtodling. |
Mindre ofta stöter man på ettåriga nyttoväxter som odlats i decennier i följd genom att man sett till att spara utsäde till nästa odlingssäsong. Gråärten är en baljväxt som har odlats i hushållen i alla tider ända in på 1850-talet då det kom andra baljväxter (gula och gröna ärtor) som var mer lämpliga för storskalig odling. Idag har gråärten fått något av en renässans bland hobbyodlare intresserade av äldre kulturväxter. I klockargården i Visnums-Kil fick gråärten en fristad i början av 1960-talet och har odlats i obruten följd till idag och förhoppningsvis många år framåt.
Min pappa Samuel Kaldén fick ärtorna, troligen på 1950-talet, av en man vid namn
Kjellgren som han, efter vad jag minns, träffade i samband med sitt arbete. Denne Kjellgren skulle ha varit Eric Kjellgren, omtyckt lararettsläkare i Arvika. Pappa var trädgårdsarkitekt med kontor i Karlstad och arbetade mest med
kyrkogårdsutvidgningar i de flesta församlingar inom Karlstads stift (Värmland
och Dalsland) samt även närliggande församlingar inom Närke, Västmanland och
Västergötland. Jag tycker mig minnas att han kan ha mött Kjellgren i Dalsland
eller västra Värmland.
Ärtorna har sedan odlats på familjens sommarställe Klockargården i Visnums-Kil,
Kristinehamns kommun. Farfar köpte Klockargården som pensionärsbostad på
1940-talet efter ca 40 års arbete som präst i Visnums-Kils församling. Min far
var född i prästgården där och fick så småningom ärva Klockargården och jag och
min syster efter honom. Jag har varit alla mina somrar som barn och ung i
Klockargården och minns att vi odlade, skördade och åt de goda ärtorna.
Gråärtor i Klockargården juli 2020. |
Ett år var det nära att vi förlorade dem. Pappa hade hängt ärtriset i vedboden för
att torka och det tyckte mössen var perfekt. Tre ärtor fanns kvar och såddes i
trädgårdslandet vid ett träd. Det gick bra och vi fick flera ärtor för sådd
inför året därpå.
Sedan jag och min man övertog Klockargården har vi fortsatt att odla ärtorna där.
Vi odlade också ärtorna vid vårt hus i Hallsta, Ånge kommun under åren 1985-2016.
Gråärten kan användas som sockerärt, vilket jag gör mest.”Snoppa”
och förväll mycket kort i kokande lätt saltat vatten. Frys in i lagom
portioner. Eller förväll lite längre och ät genast med lite smör.
Funkar också utmärkt som ”släpärt”. Låt ärtorna växa till sig lite mera innan du plockar.
Låt fästet och ’trådarna’ sitta kvar, förväll i lätt saltat vatten, doppa sen i
skirat smör och sug ur ärtorna. Mums!
/Maria Tiger
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar