måndag 19 augusti 2024

Emil i koja (Emil Jansson Eklund)

 











Vem var ”Emil i koja" som bodde i en jordkoja på Ansgårdslandet på 1930-talet? Var han en okänd bror till Karlstadbiskopen J A Eklund eller hade han något i sin historia som han dolde i sin anonyma tillvaro på Ansgårdslandet?

Att man kopplade ihop Emil i koja och Karlstadbiskopen J A Eklund är inte alltför långsökt. Som biskop i det stift som Visnum och Visnums-Kil tillhör förekom han ofta i kyrkliga sammanhang och i tidningsinslag. Biskopen var också på visitation i Visnum och Visnums-Kil 1928. A J Eklunds bispopstid sammanföll delvis med Emil Jansson Eklunds vistelse i Visnum. J A Eklund var biskop i Karlstad 1907-1938. Emil Jansson Eklund kom till Visnum i mitten av 1930-talet. Att Emil i koja skulle vara en hemlig bror till biskopen kan direkt avfärdas. J A Eklund föddes 1863  som son till skräddaren Andreas Andersson i Ryda socken i Skaraborg och tog sig efternamnet Eklund först i samband med studietiden i Uppsala. Emil i koja föddes 1867 i Älgå församling i Värmland som oäkta son till pigan Stina Nilsdotter Dahl. Hon angav att fadern var J H Eklund från Kolsjönäset, Arvika och han måste ha erkänt faderskapet eftersom Emil behöll efternamnet Eklund livet ut. I 1880 års folkräkning  anges modern vara fattighjon. I detta års folkräkning anges också att Emil hade två systrar.  I 1890 års folkräknng framgår att Emil har gift sig med Kristina Magnusdotter, f. 1856 i Eskilsäter Värmlands län Emils yrke anges var ladugårdskarl. I folkräkningen 1910 får vi veta att Emil och hans hustru har fyra döttrar, den äldsta född 1891 i Älgå, dotter nr 2 född 1894 i Karlstad, dotter nr 3  född 1898 i Ransäter och den yngsta född 1900 i Nyed.

1912 blir Emil änkeman. Yngsta dottern är då endast 12 år. I handlingar några år framåt i tiden får vi veta att två av systrarna hamnade i Stockholm och två i Karlstad. Vad som hände med Emil fram till 1930-talet när han hamnar i Visnum och Ansgårdslandet har inte gått att få fram så här långt.  I församlingsboken för Visnum 1935-1949 anges att han 1936 överförts från Grava i Karlstad till Visnum och Ansgård. I en notering står också att Emil bor i en jordkoja. Men ingenstans har framkommit att han skulle ha något att dölja genom sin undanskymda och fattiga tillvaro på Ansgårdslandet.

Emil Jansson Eklund alias Emil i koja

Emil odlade lite potatis och fiskade i Kilsviken. Ibland kunde han få göra dagsverken hos bönderna i trakten. Emil hade en primitiv båt som han använde för att lägga ut och vittja nät i Kilsviken. En gång hade en storm drivit iväg näten eller nätet så Emil fick be Ansgårdsborna om hjälp att bärga näten. Hans egen båt var knappt sjöduglig. Emil hade alltid ett frodigt potatisland gödslat genom att använda potatislandet som avträde.

1940 orkade inte Emil med livet i jordkojan längre och fick flytta till ålderdomshemmet i Långerud. Där levde han till 27/4 1946 då han avled. De fyra döttrarna blev kallade till bouppteckningen men ingen av dem var närvarande.  Emil hade nog inte många ägodelar att lämna efter sig till döttrarna. Själv var han en produkt av Fattigsverige, född fattig storsvagåret 1867, en fattigdom han aldrig lyckades ta sig ur. Förhoppningsvis fick hans döttrar ett bättre liv än fadern.

I början av 1950-talet byggdes en sommarstuga på platsen där Emils jordkoja stått. Då fanns bara kvar en liten kulle eller upphöjning i terrängen som kunde minna om var kojan stått. 

Källor.

Karl-Åke Andersson och  Sven Nord har bidragit med uppgifter om Emil i kojas liv i Ansgård. Nils Eliasson har bidragit med arkivuppgifter om Emil. I övrigt har uppgifter hämtats i Älgå och Visnums kyrkoarkiv samt ur Folkräkningarna. Foton: Hembygdsföreningen och Karl-Åke Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar