söndag 7 april 2024

Två generationer fiskare på Sörgårdsholmen

 Fiskaren Jakob Andersson-Holmer föddes den 31/7 1866 på Sandholmen inte långt ifrån Sörgårdsholmen. I 20-årsåldern remigrerade han till Amerika och återvände före 1894, då han återvände för att 17/6 gifta sig med  Anna Matilda Malmberg f. 1875. En av Jakobs döttrar har lämnat en kort berättelse  om sin far och berättelsen återfinns i hembygdsföreningens arkiv.

Jakob Andersson-Holmer f. 1866
Gunnar Holmer
f. 1904

 









 



Jakob köpte vid återkomsten från Amerika Sörgårdsholmen av Tidström på Kilsby. Här byggde han ett hus med två rum och kök och levde som yrkesfiskare tillsammans med hustrun och en stor barnaskara. Enligt uppgift skulle hustrun ha fött 14 barn varav 13 levde till vuxen ålder. Fisket bedrevs med egentillverkade redskap. Fångsten roddes över gränsen till angränsande socken söderöver och såldes till en fiskhandlare vid namn Johnsson. Samtidigt passade man på att besöka diversehandeln i Nolby och provianterade mjöl och spannmål i Årås. Varorna roddes hem eller drogs på kälke över isen om det var vinter.


Sörgårdsholmen och Arskagen. I Arskagen höll fiskarkollegan August Malmberg till
(Häradsekonomiska kartan)










På höstarna drog de not och fick då huvudsakligen sik och siklöja. Långrev lades på sommaren då man fick ål, ryssjor gav fångst av lake vintertid. Något fiske av lax förekom inte på den tiden. På vintern tog man upp is. Barnen fick vara med och lägga upp isblock och göra i ordning ishögen som täcktes av sågspån och myrstack. Ishögen kunde bevaras hela sommaren in på hösten. Isen användes för att hålla fisken färsk i fisklådorna.
Under sommaren utfördes annat arbete bl.a. lastning av timmer från avverkningar på Kilsbyskogen. Timret varpades ut i stora länsor till skutorna som låg utanför Arskagsudden, ett mycket mödosamt arbete. Sedan vinschades timret ombord.  Motsvarande lastning  av timmer skedde även i Medhamn.

Gunnar Holmer, f. 1904,  son till Jakob Andersson-Holmer övertog fisket och Sörgårdsholmen efter fadern. Gunnar hade en äldre bror, Erik, f. 1896 som också var fiskare. Han bosatte sig i Visnum, Bengtsgård och fiskade i Kilsviken. Men enligt församingsboken 1931-40 var han en tid bosatt på Linsön.


Gunnar och Ragnar Holmer drar not.









Gunnar Holmer gifte sig 1935 med Olga Maria Nygren, f. 1903 i Gräsmark. Hans huvudsakliga syssla var fisket men han gjorde även dagsverken för Kilsby. Gunnar är intressant så till vida att han förde noggranna fiskejournaler över sitt fiske. I journalerna får vi veta vilka fiskar han fångade och sålde. Vi får också veta hur fångsterna varierade under året och vilka fångstredskap som användes. Vidare förde han bok över vilka utgifter som var kopplade till fisket. 

Huvudsakliga fångster och under vilken del av året 1932














I fiskejournalen stöter vi på impregneringsmedlet karbolineum som användes för att impregnera de fiskredskap som låg i vatten länge och riskerade att börja ruttna. Fram till 1950-talet var fiskegarn tillverkade av lingarn eller bomullsgarn. Nylonnäten började bli allt vanligare fr.o.m. 1950-talet och behövde inte samma vård som nät och ryssjor av bomulls- eller lingarn. Karbolineum tillverkades genom torrdestillation av trätjära eller stenkolstjära. Produkten blev karbolsyra, ett giftigt ämne med släktskap med ämnet kreosot som användes för impregnering av kraftledningsstolpar och järnvägsslipers.

Gunnar Holmer blev den siste yrkesverksamme fiskaren på Sörgårdsholmen.



Källor:

Hembygdsföreningens arkiv
Församlingsböcker Visnums-Kils församling
Intervjuer med Alf och Per-Åke Haraldsson och Evert Eriksson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar