fredag 4 november 2022

Broströmsgraven på Visnums-Kils kyrkogård

 











Om man besöker Visnums-Kils kyrka finner man till vänster om grusgången mot ingången på södra långsidan en tumbagrav (gravnummer 9:197 a) som i storlek och utförande skiljer sig från omgivande gravstenar. Tumbagravar är kistliknande gravar med sidoväggar i sten med en översida med inskriptioner och/eller bildelement. Så här i senhösttider är tumbans översida skyddad av ett ”lock” av korrugerad plåt. Fortfarande är graven ifråga omtalad som Broströmsgraven,  vilorum för Axel och Dan Broströms anfäder. Vid renoveringen av kyrkogården 1941-42 återställdes tumbagraven i ursprungligt skick. Sidostenarna hade kommit på avvägar och användes som trappstenar vid kyrkan, klockargården  och en annan gård. Broströmssläkten kontaktades efter återställandet och informerades om åtgärderna och svaret blev en överraskning: I tumbagraven är begravda svärföräldrarna till Axel Broströms farbror Magnus Ingevaldsson och dennes första hustru Sara Carlsdotter. Uppgifterna verifieras av gravboken.
Axel Broströms farfar, Ingevald Larsson, och hans tredje hustru, Sara Olsdotter, ligger faktiskt också begravda på Visnums-Kils kyrkogård (gravnummer 9: 153 och 9: 152) men deras gravar har inte fått samma uppmärksamhet  som tumbagraven, vilket är synd. För här ligger på riktigt anfadern och anmodern till skeppsredaren Axel Broström och han son Dan Broström. 











Källa:  Kyrkogårdar i Kristinehamn : Bevarandeplaner, Anna Svensson, Kyrkogårdsförvaltningen Kristinehamns pastorat. Karlstad, 2013     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar