lördag 5 november 2022

Redarfamijen Broström med rötter i Visnums-Kil

 

Brobyn










Brobyn är en av Visnums-Kils äldsta gårdar, omnämnd i arkiven redan 1476. Brobyn låg länge under Kilsby men friköptes så småningom längre fram. En av ägarna till Brobyn var Lars Ingvaldsson. Den äldste av hans sju barn, sonen Ingevald Larsson (f. 1725) övertog gården som varande den äldste sonen. Under sin tid på Brobyn fick han med sin hustru sex barn. Ingevald Larsson sålde Brobyn och flyttade till Hasselmarken. Med sin hustru fick han efter flytten ytterligare ett barn. Hustrun avled i samband med födelsen av det sjunde barnet. Ingevald gifte om sig men blev änkeman inom ett år. Ett tredje giftermål välsignades med åtta söner. Efter faderns död tog sig sönerna som föddes i Hasselmarken efternamnet Hassel och de som fötts i Brobyn tog sig efternamnet Broström. Tre av Ingevald Larssons söner flyttade till Kristinehamn. En av dessa var Lars Broström. Enligt uppgift ska han också en period ha tjänat som dräng i Brobyn innan han flyttade till Kristinehamn. Genom flit och duglighet avancerade Lars som anställd i stadens förvaltning till stadsvaktmästare och slutligen till stadsfiskal och hamnfogde. Lars var gift två gånger. I det andra giftermålet födde hustrun fyra barn varav den fjärde var Axel Ludvig. Fadern hade vid tiden för sonen Axels födelse hunnit fylla 71 år. Tre år senare avled han. Familjen fick svårt att klara uppehälle och ekonomi när faderns pension drogs in i och med hans frånfälle. Barnen fick nu alla dra sitt strå till stacken.
Sonen Axel, som skulle komma att bli vänerskeppare och en betydande skeppsredare, blev tidigt springpojke åt stadens köpmän.
Vid ännu unga år anställdes han hos firman K. A. Hagberg, där han snart fick ansvar för lagring av avgående och ankommande varor i firmans magasin och blev med arbetet tidigt förtrogen med den vänerfrakt som betjänade järnbruken i Värmland.

Galeas av samma typ  som galeasen Mathilda

1865, vid tjugusju års ålder, kunde Axel av Olof Nordenfeldt på Björneborgs bruk på förmånliga villkor köpa en 18 lästers galeas som han kallade Mathilda efter sin hustru.    Läst var ett mått på ett fartygs lastförmåga beroende på vilken last det gällde.

Axel insåg tidigt i sin karriär som redare att framtiden för segelskeppen var begränsad. I samarbete med chefen för Kristinehamns mekaniska verkstad, Harald Asplund lät han omändra en nyinköpt slätskonare till ångfartyg, som fick ett nytt namn, Activ. Axel seglade som kapten på flera av de skepp som ingick i fartygsflottan samtidigt som fler ångfartyg införskaffades. Kanaltrafiken utökades och kom att inbegripa frakter till och från Östersjöns hamnar.
1881 gick Axel i land för gott och ägnade sig helt åt ledningen av rörelsen som några år in på 1880-talet flyttades till Göteborg.

Axel Broström 1838-1905













Sonen Dan Broström föddes 1870 i Kristinehamn men fick sin utbildning efter folkskola i Göteborg. 1890  Gick han in i faderns företag som bokhållare. Och samma år grundade Axel Ångfartygsaktiebolaget Tirfing. 1898 intogs Dan som meddelägare i företaget och drev tidigt utvecklingslinjen mot fartyg i stål och högre tonnage: Sista träångaren i fartygsflottan såldes 1902. 1905 överlät Axel Broström ledningen av verksamheten helt till sonen och fadern avled kort därefter samma år.

Dan (Daniel) Broström 1870-1925














Dan Broström var politiskt aktiv på riksplanet under 1910-talet. Han var ledamot av riksdagens andra kammare 1906—11 och statsråd och chef för sjöförsvarsdepartementet  1914 till början av 1917 i den Haammarskjöldska regeringen.
1925 avled Dan Broström i en bilolycka i Tönninge. Hustrun Anna-Ida och chauffören som vid tillfället var passagerare överlevde olyckan.

Vid frånfället  förfogade bolagen i Broströmskoncernen, landets största rederirörelse, över fyrtiosju fartyg med sammanlagt 289,840 tons d. w. Broströmska koncernen ägde dessutom Eriksbergs mekaniska verkstad och största delen av Götaverken.
När Dan Broström avlider är sonen Dan-Axel 10 år och naturligtvis inte mogen att beträda någon post i koncernen.  Efter studier hemma och i utlandet anställdes han 1938 i Broströmskoncernen, och som verkställande direktör för moderbolaget Ångfartygsaktiebolaget Tirfing från 1949-1969. 1973 lämnade han alla poster i koncernen p g a ohälsa.
 Under Dan-Axel Broströms ledning utvecklades koncernen inledningsvis kraftigt, och flottan bestod 1965 av 81 stora fartyg. Det utgjorde mer än en tredjedel av Sveriges hela handelsflotta.  Därefter inleddes redarimperiets nedgång och förfall och vid Dan-Axels död 1976 var detta ett faktum.


Källor:
Axel L Broström, urn:sbl:17042, Svenskt biografiskt lexikon (art av Axel Ramm.), hämtad 2022-11-05.

Daniel (Dan) Broström, urn:sbl:17043, Svenskt biografiskt lexikon (art av Axel Kamm.), hämtad 2022-11-05.

Dan-Axel Broström [www]. Hämtat från https://sv.wikipedia.org/wiki/Dan-Axel_Broström, hämtat 2022-11-05.

Ernvik, Arvid (1956), Socknen vid Kilsviken : Minnesskrift vid Visnums-Kils kyrkas 200-årsjubileum. Ystad. 159 s.

Perne, Martin (1979), Vänerskepparen som blev storredare. Uddevalla. Bokförlaget Settern. 180 s.

fredag 4 november 2022

Broströmsgraven på Visnums-Kils kyrkogård

 











Om man besöker Visnums-Kils kyrka finner man till vänster om grusgången mot ingången på södra långsidan en tumbagrav (gravnummer 9:197 a) som i storlek och utförande skiljer sig från omgivande gravstenar. Tumbagravar är kistliknande gravar med sidoväggar i sten med en översida med inskriptioner och/eller bildelement. Så här i senhösttider är tumbans översida skyddad av ett ”lock” av korrugerad plåt. Fortfarande är graven ifråga omtalad som Broströmsgraven,  vilorum för Axel och Dan Broströms anfäder. Vid renoveringen av kyrkogården 1941-42 återställdes tumbagraven i ursprungligt skick. Sidostenarna hade kommit på avvägar och användes som trappstenar vid kyrkan, klockargården  och en annan gård. Broströmssläkten kontaktades efter återställandet och informerades om åtgärderna och svaret blev en överraskning: I tumbagraven är begravda svärföräldrarna till Axel Broströms farbror Magnus Ingevaldsson och dennes första hustru Sara Carlsdotter. Uppgifterna verifieras av gravboken.
Axel Broströms farfar, Ingevald Larsson, och hans tredje hustru, Sara Olsdotter, ligger faktiskt också begravda på Visnums-Kils kyrkogård (gravnummer 9: 153 och 9: 152) men deras gravar har inte fått samma uppmärksamhet  som tumbagraven, vilket är synd. För här ligger på riktigt anfadern och anmodern till skeppsredaren Axel Broström och han son Dan Broström. 











Källa:  Kyrkogårdar i Kristinehamn : Bevarandeplaner, Anna Svensson, Kyrkogårdsförvaltningen Kristinehamns pastorat. Karlstad, 2013