onsdag 29 januari 2020

Oscar Lövgren – missionspastor och hymnolog

Oscar Lövgren. Foto 1935

















Oscar Lövgren, född:1899-04-18 i Norra Råda församling, död:1980-08-19 i Sollentuna församling, Stockholms län, var missionspastor i Visnum och Visnums-Kil mellan åren 1931 och 1939. Han bodde i pastorsbostaden i Järsta. Huset är omgivet av en bastant stenmur som Oscar Lövgren själv lär ha rest. Han var inte främmande för fysiskt arbete då han började sin yrkesbana som skogsarbetare, linje- och telegrafarbetare. 

Oscar Lövgrens bildningsväg gick via Svenska Missionsförbundets evangelistkurser och därefter Missionsförbundets teologiska seminarium i Lidingö 1920-1924. Hans första pastorsanställning var Hammarö 1924-1931. 1931 kom han som missionspastor till Visnum och Visnums-Kil.


Missionshuset i Valunda (nu rivet)


















Vid sidan av åtagandet som pastor, som innebar att predika i missionskapellen i Valunda, Järsta och Berg, var han ivrigt sysselsatt med att samla in och systematisera uppgifter om väckelserörelsens sånger och deras upphovsmän och -kvinnor, ett i många avseenden grannlaga detektivarbete i tidningar, publikationer och sångsamlingar av olika slag. Intresset för denna disciplin inom teologin, som man kallar hymnologi, väcktes under studierna på Missionsförbundets teologiska seminarium i Lidingö. Under sin tid i Visnums-Kil gav han ut biografier över Oscar Ahnfelt och Nils Frykman. Under 1930-talet utkom också verket ”Våra psalm- och sångdiktare" i tre delar 1935-1939.


Luciafest i missionskapellet i Berg 1934. O Lövgren sittande 
längst till höger.


















Oscar Lövgren var gift med Naemi Hedvig Maria Jonsson som dog 1933. 1935 gifte Oscar L om sig med Augusta (Asta) Linnea Johansson, f 26 dec 1900 i Visnums-Kil, dotter till hemmansägaren Peter Hilding J o Selma Karolina Eriksdotter. Augusta (Asta) var syster till Elis Johansson, lanthandlare på Holmen och till Rickard Johansson, Hasselmarken, aktiv inom pingströrelsen i Visnums-Kil.




Under 1939 flyttade familjen Lövgren till Stockholm, där han mellan åren 1939-1947 var missionspastor i Gustavsberg. Därefter togs hans tjänster i anspråk av Svenska Missionsförbundet centralt och dess förlagsverksamhet. 1964 utgav han ”Psalm- och sånglexikon”, ett för svenska förhållanden unikt verk, som bidrar till kunskap om ca 3 100 psalmer och sånger, som vid tiden för utgivningen förekom i de kristna samfundens psalm- och sångböcker. Där finns också uppgifter om ca 1 450 sångförfattare och kompositörer.




















Som ytterligare exempel på Oscar Lövgrens digra publikation skall endast här nämnas ”Läsarsång och folklig visa” som utkom i två delar 1975 respektive 1977. 


1971 blev Oscar Lövgren teologie hedersdoktor vid Uppsala Universitet för sin forskning inom hymnologin. /R Tiger


Källor: 
Oscar G Lövgren, urn:sbl:10128, Svenskt biografiskt lexikon (art av Harry Lindström), hämtad 2020-01-29.

Guds ord hade framgång: Visnums Missionsförsamling : 100 år i ord och bild (1862-1962). – Motala, 1962. – 48 s.
    

2 kommentarer:

  1. Tack för att ni uppmärksammat Oscar Lövgren(min fars) arbete. Som barn såg jag honom ständigt sittande vid sitt skrivbord knattrande på skrivmaskinen.
    Min mor Asta(Augusta) från Medhamnstorp finns med på bilden, sittande längst till höger. Hon hade en mycket vacker sångröst och sjöng ofta i missionskapellen.
    Berit Andersson Sollentuna

    SvaraRadera
  2. Roligt att du hörde av dig om min bloggartikel om Oscar Lövgren, din far. Jag har länge känt till honom och hans viktiga arbete inom hymnologin. Men jag blev för några år sedan väldigt överraskad att få veta att han varit missionspastor i den socken där jag och min fru håller till sommartid sedan många år tillbaka. Därför sammanställde jag denna artikel för att sprida lite kunskap om en person som funnits i Visnums-Kil och som sedan låtit tala om sig i större sammanhang.

    SvaraRadera