lördag 25 maj 2024

Mats Holmstrand, fotograf 1936 - 2023

Mats Holmstrand 1936 - 2023

 















Mats Holmstrand var född 1 februari 1936 i Kristinehamn och avled  26 november 2023.

Föreningen Grön Musiktradition i Visnums-Kil kom att uppmärksamma fotografen Mats Holmstrand i samband med spelmansträffarna i hembygdsföreningen och sedermera med Grön Musiktradition som arrangör.  Samarbetet med spelmannen och konstnären Lennart Gybrant resulterade i att Mats bilder på lokala spelmän blev visade vid spelträffar och workshops. Fotografen, som ibland bevistade arrangemangen, höll sig ofta i bakgrunden, nästan obemärkt och inväntade motiven. Han smög in med sin kamera och tog sina bilder av spelmän, publik och miljöer utan att göra något större väsen av sin närvaro. Jag har förstått att detta var en medveten strategi från hans sida som fotograf.
Vid föreningens bildkaféer, då föreningen försökt att identifiera foton i Kristinehamns bildarkiv som har koppling till Visnums-Kil dyker fotografen Mats Holmstrand ofta upp som upphovsman. Det är allt från arrangemang i hembygdsföreningen eller i kyrkan. Det är också dokumentära bilder från socknen gjorda på uppdrag av länsstyrelsen och andra.

 2019 utkom en fotobok ”Bilderna” med foton i svart/vitt av fotografen Mats Holmstrand och med kommenterande texter av spelmannen och konstnären Lennart Gybrant. I en anmälan av fotoboken ”Bilderna” skrev jag följande:

”En stor del av bildverket ägnas åt Södra Råda medeltidskyrka som förstördes av lågorna en dag i november 2011. Bilderna speglar besökare som i stillsam beundran beskådar målningarna i kyrkans tak, människor i andakt, vigslar och barndop. Här finns bilder som ibland påminner om fotografen Sune Jonssons sätt att varsamt närma sig människor som uttrycker sin gudstro på olika sätt.

En annan bildsvit dokumenterar Visnums-Kilsspelmannen Sigvard Karlsson i Munkerud  vid en spelmansstämma i början av 1980-talet. Vidare finns ett avsnitt om pyramidbyggaren Lars Larsson i Sund och skomakaren David Andersson i Stenåsen. Bokens avslutande del speglar ett vinterdygn 1956 i byn Linhult, Södra Råda.
Mats Holmstrand är en mycket skicklig fotograf med blick för det egenartade och unika i människors vardagsliv. Mats borde uppmärksammas mycket mer för sin fotokonst. Lennart Gybrant har beledsagat Mats bilder med fina poetiska betraktelser. Boken Bilderna är ett värdefullt tillskott till den lokala litteraturen men har ett stort värde för den generellt intresserade av fotokonst.”

 Mats Holmstrands betydelse som dokumentär fotograf  går  långt utöver det lokala. En Wikipediaartikel https://sv.wikipedia.org/wiki/Mats_Holmstrand visar fotografens livsverk i större bredd och omfattning.

 

/Roland Tiger