onsdag 7 juli 2021

Arne Kilsby - Värmländsk konstnär med rötterna i Visnums-Kil

Arne Kilsby. Självporträtt 1975

Arne Kilsby föddes 1895 och växte upp på den stora gården Kilsby som äldste son till godsägaren Erik Henning Larsson, f. 1862. Hans yngre bror Ernst f. 1897 kom att ta över gården och jordbruket. En yngre syster Gunhilde, kallad Gun, gifte sig med läkaren Hakon Sikén och bosatte sig i Stockholm.

Oftast var det den äldste sonen i huset som förutsattes axla ansvaret för gården och jordbruket men Arne Kilsbys håg stod till annat.  Tidigt yppades hans intresse för att måla och teckna. Hans uttalade önskan att bli konstnär föll, kan man förstå, inte i god jord hos fadern Erik. Han ansåg att sonen åtminstone borde skaffa sig en ordentlig utbildning för arbete i bank eller liknande. 

Han hade gått realskola i Kristinehamn och behövde gå vidare. Konstnärskap var inget att satsa på menade föräldrarna. Arne underordnade sig faderns önskan och flyttade till Stockholm för att som privatist ta studenten och inleda en karriär som bankanställd.  

Han fullföljde inte den utstakade studieplanen utan började efter ett tag i Ahltins målarskola. Med ett tidigt självporträtt sökte han tillträde till konstakademien och blev antagen 1919.Hans lärare på konsthögskolan var Olle Hjortzberg och Oskar Björk. Efter avlutade studier 1922 vistades han nio månader i Paris och studerade måleri för Othon Friecz. Trots knapra förhållanden i starten som konstnär kunde han ändå göra de sedvanliga bildningsresorna till Frankrike, Italien, England m fl länder. I slutet av 1930-talet fick han möjlighet att se sig om i hemlandet och fastnade motivmässigt för landskapen på Österlen, i Blekinge, på Öland och på Gotland. Även Visnums-Kilsslätten har färgat hans måleri som har karakteriserats som ett intimt måleri med en stillsam kolorit, utan stora gester och ofta i det lilla formatet.  Kilsby var främst känd för sina porträtt, stilleben och sitt landskapsmåleri. Hans stora förebilder och inspiratörer inom franskt måleri var Paul Cézanne 1839-1906 och Pierre Bonnard 1867-1947.

     Höstlandskap med aspar. Värmlands Museum













                  Från Visnums-Kil flyttade han till Karlstad och Romstad 1947. Främsta orsaken till flytten var att ge sina barn bättre möjligheter till utbildning på hemorten. Det vita huset på Ekbacken  i Visnums-Kil, med utsikt från ateljéfönstret mot Kilsby, hade han kvar.

Arne Kilsby debuterade med en samlingsutställning i Karlstad rådhus 1922. Han har haft separatutställningar i Värmlands Museum 1927, 1959, 1964. 1945 ställde han ut i Stockholm, i 1972 i Kristinehamn 1968 och på Galleri Gripen i Karlstad 1972.

Han finns representerad i Värmlands museum, statliga och kommunala samlingar i Karlstad, Härnösand, Umeå och Stockholm.

    Ringblommor - Stilleben. Privat

Den retrospektiva utställningen 1975, som arrangerades av Värmlands museum, representerar en värdig avrundning på ett långt och framgångsrikt konstnärskap. Den åttiårige konstnären skulle ändå ha ett antal år kvar som aktiv konstnär innan han 1989 lade ner penslarna för gott.










 Ekbacken sedd från kyrkan
    Källor:
Arne Kilsby – Retrospektiv utställning 8 mars-31 mars 1975, Värmlands Museum 
Nestor bland Värmlands konstnärer – Arne Kilsby. NWT 1975-03-10
Arne Kilsby ställer ut 120 verk retrospektivt. NWT 1975-03-12