tisdag 25 maj 2021

Anders Enemar - lärarsonen i Järsta blev professor i zoologi vid Göteborgs Universitet

Starar i björken. Akvarell: Samuel Kaldén










Anders Enemar (A E) föddes 1926 som son till skolläraren i Järsta, Visnums-Kil. Närmsta grannar var familjen Oscar Lövgren i pastorsbostaden (om Oscar Lövgren handlar en tidigare artikel i bloggen). A E hade nära till skolan då skollärarbostaden låg alldeles intill skolhuset. Närmsta omgivningen utgjordes av småskaligt jordbruk, i öster tog skogen vid och åt andra hållet låg Stora Edsvattnet, en långsmal fågelsjö och våtmark.

A E blev tidigt intresserad av fåglar och deras beteende. Inledningsvis var det fåglarna kring gården som väckte intresse, svartvita flugsnapparen i holken på skolans yttervägg, sädesärlan som hade bo i vedhögen ute på gården och ladusvalorna och hussvalorna och deras bon i lador och under takskägg.1939 lades skolan i Järsta ned p.g.a. för få elever. Familjen flyttade till Kumla där fadern tillträdde en ny lärartjänst. Erik Rosenberg, den store föregångsmannen inom fältornitologi, född i Valunda, träffade aldrig den fågelintresserade eleven i Järsta skola. Erik R var 24 år äldre än A E och hade flyttat till Örebro mer än tio år innan A E såg dagens ljus. De skulle dock mötas och diskutera gemensamma frågor längre fram i tiden.

Järsta skola











Vad gäller yrkesval hade A E tänkt sig bli lärare, men Gunnar Otterlind, en av den tidens namnkunniga inom Sveriges Ornitologiska Sällskap (SOF) och Vår Fågelvärlds (VF) redaktör uppmanade A E att studera biologi i Lund. Han hörsammade rådet vilket ledde fram till en framgångsrik akademisk karriär och en professur vid zoologiska institutionen i Göteborg.

Efter genomförd grundutbildning inledde Anders avhandlingsarbete inom området morfologi (läran om organismernas form och byggnad). Det var tillfälligheter som gjorde att det blev just detta område. Bertil Hanström, professor i Lund just då bedrev studier på hypofysens anatomi och histologi (om biologisk vävnad) och behövde forskningshjälp. Han disputerade1961 på hypofysens embryologi (läran om organismers tidiga utveckling). Avhandlingen ansågs så framstående att den ledde till en docenttjänst. Inom kort blev han utnämnd till professor i zoologi vid Göteborgs universitet 1966–91.

Anders Enemar
Fåglar ansågs vid den tiden inte lämpliga för en doktorsavhandling. Det hindrade inte A E att parallellt med avhandlingsarbetet i morfologi arbeta med och lägga fram en avhandling i ornitologi. Resultatet blev en metodanalys. Den metod man tidigare använt för att räkna fåglar visade sig inte vara helt tillförlitligt och A E utarbetade en helt ny metod för räkning av fågelbestånd. Arbetet med fåglar blev något av ett sommarjobb och en avkoppling från professorsplikterna. A E har blivit känd för att starta två av de mest långsiktiga fågelinven-teringsprojekten i landet. Det gäller häckfågeltaxering i Fågelsångsdalen i Lund som startade i början av 1950-talet och pågår än idag. Det andra är LUVRE-projektet (Lund University Vindel River Expedition) i Vindelälvsdalen som startade 1963 och som också lever kvar än idag.

Så tillbaka till Erik Rosenberg och AE. De hade i mitten av 1940-talet ett meningsutbyte om eventuell förekomst av smålom i Stora Edsvattnet. A E hade vid en cykelsemester i Visnums-Kil observerat smålom i vattendraget. Erik R hade missat lommen vid ett besök tidigare samma år. Erik R var skeptisk till A E:s observation eftersom Stora Edsvattnet inte bidrog med rätt häckningsmiljö för smålommen. Erik R fick motvilligt ge sig i denna fråga. Om mötet med Erik R berättade A E i en av fem artiklar han bidragit med  till Visnum och Visnums-Kils hembygdsförenings årsskrift (2004, 2005, 2009, 2012, 2014).

A E var bosatt i Mölnlycke där han avled 2018.