onsdag 23 december 2020

Julhögar – en brödtradition i gamla bondesamhället

I förberedelserna inför årets stora högtider räknades brödbaket som en av de allra viktigaste sysslorna. Det bakades finare bröd som skiljde sig från det hårda och torra bröd som hörde till vardagen i bondesamhället. Det bröd som bakades inför årets högtider, speciellt inför julen, var bakat med omsorg, dekorerades, sötades och smaksattes med brödkryddor av olika slag. De helger under vilka färskt mjukt bröd serverades kallades också för sötebrödsdagar.

Det var framför allt till jul och till de andra stora högtiderna som man bakade sötebröd. Julbaken var väl tilltagna, eftersom baket skulle räcka till många under den långa helgen. Till familjen och till tjänstefolket på gården i första hand men även till den indelte soldaten och till tiggare och fattiga som gick runt i bygderna för att få en smakbit av gårdarnas överflöd. Det var särskilt viktigt att under julen dela med sig.

En del av bröden åts mjuka och färska, men en vanlig jultradition i bondesamhället var att alla kring julbordet fick en egen hög med bröd, att hushålla med under helgen, en så kallad julhög. Det bakades även skådebröd som åts först efter helgen eller sparades till tiden för den första vårsådden, som en så kallad såkaka. Hästen som slet på tegarna kunde få en del av såkakan och resten kunde spridas ut över åkern, som en önskan om god skörd.
Seden med julhögar på julbordet har varit vanlig i landet fram till slutet av 1800-talet för att sedan avta och försvinna. Minnet av julseden kan man bl.a. se i uppteckningar in på 1920-talet i Institutet för språk och folkminnens samlingar. I sällsynta fall har seden med julhögar levt vidare inom vissa familjer.

Julbord med gipskyrka och julhögar. Bråte herrgård 1890-tal.
Akvarell: Anna Cederström


                            






 





Emilie Kaldén (f. Cederström) (1869-1949) var född och uppväxt på Bråte herrgård i Segerstad och gifte sig med B Julius Kaldén som så småningom (1902) blev präst i Visnums-Kil.  Hemma på Bråte var traditionen med julhögar levande i slutet av 1800-talet vilket dokumenterats av Emilies syster Anna som avbildat livet på Bråte i en serie små akvareller, interiörer såväl som exteriörer. Ett urval av Anna Cederströms akvareller från Bråte publicerades i Värmlands Museums årsbok 2016 under titeln Hemma på Bråte med kommentarer av Elisabet Hidemark. Systern Emilie förde med sig traditionen med julbröd till prästgården i Visnums-Kil. Det finns ett fotografi från prästgården 1936 som visar ett uppdukat julbord med julhögar till var och en i familjen. På fotot syns också en vit gipskyrka som också stod på julbordet i Bråte. 

Yngste sonen i prästgården, Samuel Kaldén, såg till att fortsatta traditionen när han gifte sig och bildade familj i Karlstad. Han dokumenterade familjens julbord med julhögar och gipskyrka 1957. 

Julbord med julkyrka och julhögar i familjen Kaldéns hem i
Karlstad 1957. Döttrarna Elisabeth och Maria beskådar det
uppdukade julbordet.
Foto: Samuel Kaldén



 

 

 

 

 

 

 

 

 


Maria Tiger (f. Kaldén) berättar följande om traditionen med julhögar inom familjen Kaldén: 

Julkyrkan i gips, som stått på Bråte och i prästgården i Visnums-Kil ställdes i centrum på den bakre halvan av jubordet. Ett rektangulärt ganska stort mässingsfat stod framför med fikon, dadlar och frukt. Ett mindre runt mässingsfat fylldes med nötter att knäcka. Längst fram på kanten lades julhögarna, en för varje familjemedlem. I varje hög låg underst en liten saffranskrans, därpå ett rågbröd i form av en kuse (som ett S) och överst en mördegskaka i form av en bokstav – initialbokstaven till vars och ens förnamn.

Traditionen med julhögar levde kvar inom familjen fram till början av 1980-talet. Traditionen verkar inte varit vanlig i Visnums-Kil. Dock finns den dokumenterad på andra håll, i Värmland, i Dalarna, Hälsingland och Småland.

/Roland Tiger

Litteratur: Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000 / Christina Fjellström, Håkan Liby ; huvudfotograf: Björn Lindberg. 2000

 


tisdag 1 december 2020

Nyupptäckt folkmusik från Visnums härad










Det finns ganska få uppteckningar av vokal folkmusik från sydöstra Värmland. Betydligt fler låtar från området finns upptecknade och spelade. Det geografiska området i sydöstra Värmland som omfattas av Visnums härad är Visnum, Visnums-Kil, Nysund, Rudskoga och Södra Råda. Det senaste tillskottet till folkmusiken i vår del av landskapet hittades nyligen i Musik- och Teaterbiblioteket i Stockholm där några låtar och visor (11 st) från Visnums härad fanns bland Bror Beckmans arkiverade handlingar. Bror Beckman föddes 10 februari 1866 i Kristinehamn och avled 22 juli 1929 i Ljungskile. Farfadern Johan Wilhelm Beckman var präst och hymnolog. Fadern Adolf Beckman var musikbefälhavare vid Värmlands fältjägare, musiklärare och tonsättare, men också verksam som försäkringsinspektör. 

Bror Beckman 1866-1929














Bror Beckman blev försäkringstjänsteman som sin far men efter gedigen musikutbildning kompositör och 1910-29 chef för Stockholms musikkonservatorium, numera Musikhögskolan. 1911 blev han utnämnd till professor. Bror Beckman var vän med herrskapet Larsson på Kilsby i Visnums-Kil som han besökte åtminstone ca 1912. I hans handlingar i Musik- och Teaterbiblioteket finns bevarat ett gratulationstelegram på Beckmans 55-årsdag år 1921 från Erik Larsson på Kilsby. Konstnären Arne Kilsby var troligen under del av sina konstnärsstudier i Stockholm inneboende hos Beckman. Eventuellt gjordes folkmusikuppteckningarna i Kilsby, Visnums-Kil men möjligen även på annat håll inom det geografiska området som är Visnums härad och senast i slutet av 1920-talet.