måndag 9 november 2020

Kristinehamns bildarkiv

Wahlundska gården i Kristinehamn som inrymmer bildarkivet

 








Igår, 3 november 2020, besökte Grön Musiktradition Kristinehamns bildarkiv och fick en visning av arkivet och information om verksamheten av Katrin Karlsson. Arkivet består idag av ca 550 000 bilder, många i fotoalbum i arkivets studierum. En del negativ och glasplåtar förvaras i Marieberg i särskilt klimatarkiv. Åtskilliga av arkivets foton finns registrerade och tillgängliga i arkivets databas som man hittar på nätet under https://khm.kulturhotell.se/. Det finns även foton med anknytning till Visnums-Kil och Visnum och i bilddatabasen kan man bläddra bland bilderna. Man kan också leta speciella bilder på byggnader, verksamheter m m. Söksystemet känns dock lite krångligt om man inte är välbekant med det och det är lite svårt att få bra träffar.

Arkivet tar gärna emot fler lokala bilder att införliva i fotoarkivet. Arkivet vill också gärna ha hjälp med att identifiera foton som saknar utförlig bildbeskrivning och identifierade personer. Detta skulle kunna vara en lämplig uppgift för studiecirklar, grupper eller enskilda initiativ. Kompletterande uppgifter till bilder i bilddatabasen lämnas via e-post till bildarkivet@kristinehamn.se. Ange bildens kod och nummer (ex. BAD 989) så arkivet hittar det foto som avses.
Kristinehamns Bildarkiv ligger i Wahlundska gården centralt i Kristinehamn, på Södra torgets västra kortsida. Huset med ekonomibyggnader uppfördes 1806 av bergsfogden i och rådmannen J E Knidstedt. Gården beboddes under åren 1838-77 av köpmannen Gustaf Wahlund, som sannolikt gett den dess nuvarande utseende och namn.
Arkivet är öppet torsdagsförmiddgar kl. 09.00-12.00